Při výběru terasových dveří může výběr ovlivnit množství světla vstupujícího do interiéru, ale i komfort a bezpečnost při jejich používaní i nejmladšími obyvateli domu. Velké zasklení dělá dům vizuálně odlehčeným, i když hmotnost takovýchto dveří, může překročit až 300 kg. Existuje řešeni, které zabezpečí, že se i velké prosklené křídlo otevře tak lehko, jako malé okno?

Velká prosklení jsou řešením, která s oblibou používají architekti a líbí se i majitelům domů. OKNOPLAST vychází v ústrety trendům a očekáváním zákazníků tím, že nabízí několik typů posuvných terasových dveří, které neubírají prostor v místnosti. Na co se zaměřit při výběru terasových dveří?

 

Široké dveře, nebo lehké otvíraní?

Velké prosklení často nahrazuje celé stěny. Díky tomu dopadá do místnosti mnohem více světla a minimalizuje se hranice mezi venkovním světem a interiérem. Čím více je skla, tím těžší jsou prosklené dveře. Z toho přirozeně vyplívá, že se použité kování a profily stávají masívnějšími. Například ve speciální konstrukci terasových dveří HST, může pohyblivé křídlo vážit až 300 kg!

Abychom mohli používat takové dveře, měli bychom si pořídit permanentku do posilovny? To, by bylo absurdní! Proto OKNOPLAST používá kování, které umožňuje lehký a pohodlný pohyb masivních křídel. Posuvné křídlo se pohybuje po speciálních kolejnicích, kování umožňuje naklápění křídla a jeho pohyb při použití malé síly. Díky takovému řešení, dokonce i dítě, bez problémů otevře a zavře i ty nejtěžší dveře na terasu. Dveře HST, stejně jako HST Premium, byly vyrobeny, aby se odstranily architektonické bariéry. Navíc můžou být vybaveny elektrickým pohonem, tj. můžou být součástí inteligentního systému otvírání.

 

terasove-dvere-HST-Oknoplast-1

 

Bezpečnost, nebo pohodlí?

Při výběru terasových dveří požadujeme, aby tyto dveře byly účinnou bariérou proti možnosti vloupání. V systémech zdvižně-posuvných dveří HST a HST Premium, je možné vybavit dveře kováním proti krádeži v bezpečnostní třídě RC2, v provedení klika s vložkou, nebo oboustranná klika s vložkou. Zabezpečují též přiměřenou ventilaci domu bez ohroženi bezpečnosti, díky možnosti doplnit kování o funkci mikroventilace.

Na druhé straně, dveře na terasu nemůžou být pro členy domácnosti neproniknutelné; spíš očekáváme, že budou vynikat jednoduchostí obsluhy. Společnost OKNOPLAST nám nabízí možnost dodáni prahu flatstep, s výškou do 24 mm, s přerušeným tepelným mostem, nebo použití krytu Comfort. Tato řešení odstraňují bariéru vytvořenu prahem, díky čemuž zabraňuje zakopnutí a nehodám a tím ulehčuje pohyb ven a dovnitř. Tlumič kliky a brzda, která je zabudována do všech systémů, brání těžkým dveřím, aby se ve směru otevíraní odrazily nazpět.

 

terasove-dvere-HST-Oknoplast-2

 

Velká okna = vysoké účty?

Časy, kdy velká okna znamenala především velké tepelné ztráty, jsou naštěstí pryč. Čím větší okna, tím více slunce se dostane k nám. Sluneční energie neovlivňuje jen naši náladu – můžeme ji jednoduše využít na vytápění domu. A to bez jakýchkoliv solárních panelů, nebo jiných komplikovaných řešení. Postačuje použití velké plochy zasklení na jihu a interiér se za slunečného zimního dne ohřeje. Ještě více získáme, když na ně nainstalujeme venkovní žaluzie. Za zimních nocí budou chránit dům před únikem tepla nahromaděného během dne a v létě budou chránit před teplem a nadměrným ohřevem interiéru. Kromě toho, použitá řešeni terasových dveří – integrované těsnění, tloušťka zasklení, vícekomorový rám a profil křídla – zaručují vysoké hodnoty tepelněizolačních parametrů, nízké ztráty tepelné energie, a tím snižují náklady na vytápění budov. Proto se při výběru terasových dveří zaměřujeme především na: naše vlastní pohodlí, funkčnost a bezpečnost použitých řešení, stejně jako na tepelněizolační parametry.