Coco Chanel před lety prohlásila, že móda mizí a styl zůstává. Tato slova lze úspěšně aplikovat při návrhu interiéru. Jak vyzdobit stylový, ale nadčasový interiér? Představujeme pět principů, jimiž se řídí ti nejlepší bytoví designéři. Díky nim bude možné kombinovat klasická řešení s nejnovějšími trendy.

 

VYBERTE HRDINU SVÉHO INTERIÉRU

V místnostech s nadčasovým dekorem musí existovat centrální prvek, který upoutá pozornost hned při vstupu do místnosti. Tuto roli mohou plnit architektonická řešení, jako např. dekorativní krbový portál, ničím nezakryté panoramatické okno, nebo zeď, obložená zajímavým materiálem, či opatřená barevnou výmalbou. Stejně tak dobře může být hrdinou interiéru kus nábytku, nebo doplněk, zakomponovaný do interiéru během zařizování bytu. V centru pozornosti najdete například velký obraz, plakát, moderní grafiku, nebo galerii nástěnného umění. Jednoduchým trikem, který používá mnoho designérů, je také zaměřit pozornost lidí, kteří vejdou do dané místnosti, na zajímavý, volně stojící kus nábytku. Může se jednat o stolek, nebo křeslo, které se svou barvou výrazně odlišuje od ostatního nábytku. Nebo třeba o neobvyklou vitrínu. Při tomto způsobu je velmi důležité vybrat si pouze jeden centrální prvek, kolem kterého je uspořádána celá místnost, a rozestavěn nábytek. Když existuje více míst upoutávajících pozornost, je snadné získat pocit chaosu.

 

313-Oknoplast

 

SKRYTÉ TECHNOLOGIE

Návrhy interiérů publikované v nejlepších časopisech o bytovém designu na světě, mají obvykle jednu věc společnou – neviditelné multimediální vybavení. Samozřejmě můžete říci, že tento záměr designérů vyvrací samotný život, protože většina z nás používá televizní přijímač, nebo audio Hi-Fi aparaturu. Můžete sladit funkčnost interiéru s jeho stylovým vzhledem? Rozhodně ano. Klíčem k nadčasovému obývacímu pokoji nebo ložnici je v tomto případě chytré umístění, nebo spíše maskování audio vizuálních zařízení. Tato zařízení lze umístit do v současnosti módního modulárního nábytku, tzv. obývací stěny. Dobrým řešením je také vytvoření domácí galerie, ve které budou tato zařízení zaujímat ústřední místo mezi obrázky nebo fotografiemi. Pokud máte velký prostor pro uspořádání, můžete přemýšlet o nahrazení tradičního televizoru projekčním plátnem a projektorem. Zavěšené od stropu, nejlépe ukryté za ozdobnou lištou, trámem, nebo v podhledu, kde nebudou nápadné.

 

Vsaďte na kvalitu

Při zařizování nadčasového interiéru, stojí za to, vybrat si kvalitní dokončovací materiály na povrchové úpravy stěn, tak i nábytek a dekorace vysoké kvality. To však neznamená, jak by se na první pohled mohlo zdát, že jsme odsouzeni k nejdražšímu řešení. Hodí se sem skvěle nejen luxusní výrobky, ale i výrobky ze střední cenové hladiny, které ovšem musí být dobře zpracované a vyrobené z přírodních, odolných materiálů. Obzvlášť dobře působí v interiérech nábytek, látky a doplňky, vyrobené z přírodního dřeva, kůže, vlny, hedvábí, lnu, skla, kamene, kovu či proutí, juty a mořských řas. Vhodné je upustit od nejlacinějších, už na první pohled špatně vyhlížejících plastových doplňků, polyesterových koberců, nábytku z laciných materiálů či sedaček očalouněných látkami velmi nízké kvality. Existuje reálné riziko, že v dobrém stavu nepřežijí pár, nebo až několik desítek let, jako modely z přírodních materiálů, ale nanejvýš několik sezón. Jsou kvalitní doplňky a dekorace interiéru pro Vás příliš drahé? Stojí za to hledat zajímavé výrobky v čase sezónních výprodejů nábytku a doplňků, nebo dát do interiéru stále módní vintage modely z druhé ruky.

42242

 

HRAJ SI S TEXTUROU

Způsob, jak vytvořit stylový interiér, je použití různých druhů textur v místnosti. Stojí za to vybrat si nábytkové modely a doplňky vyrobené ze surovin s výraznou trojrozměrnou strukturou, jako je vlna, tkaný ratan, staré dřevo, velur s ozdobnými pruhy, anebo vzory, pomačkaná textilie atd. Díky výraznému kontrastu např. hladkého konferenčního stolku vůči stěnám, anebo podlaze, rozloží uspořádaní prostoru a upoutá pozornost. Kombinace různých textur v jednom prostoru též umožňuje prolomit monotónnost a vzbudit zájem lidí, kteří jsou přítomni v místnosti. Jsou též klíčem k získání teplého, intimního prostoru i v interiérech s velkou plochou. Jak vnést textury do svého domu? Nejjednodušším způsobem je vybrat si doplňky, jako jsou třeba polštáře s výraznou strukturou, ubrusy, nebo záclony vyrobené ze zmačkaných tkanin, ratanové lampy, nebo vlněné, tkané koberce. Můžete se též rozhodnout pro nábytek s trojrozměrnou texturou, jako jsou tkaná ratanová křesílka, křeslo potažené látkou „bouclé” (bez vlasu), nebo postel s prošívaným čelem.

543345


NEBOJTE SE SYMETRIE

Znáte přísloví, že symetrie je estetikou idiotů a hlupáků? S teorií, která se kromě jiného připisuje Victorovi Hugovi, nebo Pablo Picassovi, však návrháři interiérů často nesouhlasí. Proč? Podle jejich názoru je symetrické uspořádání interiéru, tj. kolem dopředu určené osy, nejlepším a nejjednodušším řešením k získání stylového, nadčasového uspořádaní prostoru. Symetrie je nám známa dokonce i z přírody (listy rostlin, tváře lidí) a navíc nám dává pocit rovnováhy a klidu. Samozřejmě, že při zařizovaní interiérů není nutné za každou cenu přesně reprodukovat uspořádaní nábytku, nebo doplňků na obou stranách místnosti. Namísto toho stojí za to, pokusit se získat některé podobnosti vpravo a vlevo od našeho středu (popsané v prvním odstavci). Jak aplikovat symetrii v praxi? V obývacím pokoji je vhodné umístit stejné dekorace, nebo nábytek na dvě strany, například na krb, nebo okno. Mohou to být dekorativní lampy, police na knihy, zrcadla na stěně, anebo – pokud máme dostatek prostoru – dvě stejné pohovky na obou stranách konferenčního stolku. Taková řešení budou dokonale fungovat hlavně u začínajících milovníků interiérového designu. Mnohem složitější je vytvořit asymetrické a přitom stylové uspořádaní.

242424