„Kuchyně, je srdcem každého domu”. Je těžké s tím nesouhlasit. V mnohých domovech je to místnost, která je jako … „velitelské centrum”! Každý den tam trávíme mnoho času. Připravujeme tu, pro sebe a pro rodinu, jídlo, ale také vítáme hosty. Není to lež, když se řekne, že v kuchyni jsou nejlepší večírky:) Jak tedy zařídit tuto místnost, tak aby byla funkční a pěkná zároveň?

DESIGN SHODNÝ S POTŘEBAMI.

Nejdříve je třeba odpovědět na jednu velmi důležitou otázku. Bude kuchyně, kterou máte v plánu vybudovat místem, kde budete často vařit? Jestliže odpovíte „ano“, už máme základ pro další kroky. Vaření má být pro nás potěšením a funkční uspořádání skříněk a ostatního vybavení nám v tom může jen pomoci. V tomto případě musí být krása a modernost doprovázena i funkčností.

ERGONOMIE. ČILI, PROMYŠLENÝ PLÁN, JE ZÁKLAD!

Zamyslete se nad zónami v kuchyni. Nejpraktičtější je udržovat kontinuitu zón v tomto pořadí:

  • Zóna zásob
  • Zóna úložného prostoru
  • Zóna umývaní
  • Zóna přípravy
  • Zóna vařeni

Jak to vypadá v praxi? Například: vyndáme suroviny z lednice, jdeme s nimi k dřezu, po umytí je připravíme a hodíme na pánev. V kuchyni se nepohybujeme bezcílně z jednoho konce na druhý. Kuchyně nemůže být místem, v kterém nevíme kde, co máme, nebo to máme příliš daleko, nebo příliš vysoko. Pokusme se též oddělit každou ze zón pomyslnou hranicí tak, aby bylo možné odkládat věci takzvaně „v mezičase”. Jestliže chceme mít myčku nádobí, tak ji umístíme u dřezu a odpadkového koše. A vedle naplánujme skřínku (zásuvky) na čisté nádobí. Ušetříme si tím čas běháním po celé kuchyni s talíři v ruce. Nezapomeňme, že dřez má být dostatečně velký a hluboký, a kuchyňská baterie především funkční.

ČÍM VÍCE ZÁSUVEK, TÍM… LÉPE!

Je dobré mít při sobě věci, které často používáme, a ty „slavnostní” můžeme klidně umístit vysoko a daleko. V moderních projektech kuchyní se upouští od spodních skřínek, které jsou nahrazované výsuvnými zásuvkami s tlumeným zavíráním. V současnosti existuje na trhu mnoho typů pořadačů, stojanů a kontejnerů, které pomáhají udržovat pořádek v zásuvkách. Proto je vhodné už na začátku projektování kuchyně vědět, co a kde se bude uchovávat.     

PracovnÍ PLOCHY, PODLAHA A STĚNY.

Kromě uspřádání skříněk a vybavení je důležitá i výška pracovní plochy. Vybíráme jí podle výšky členů rodiny. Jiná bude výška pro osoby s výškou 165 cm a jiná pro osoby nad 180 cm. Jestliže kuchyni používají různě vysocí členové rodiny, je třeba najít kompromisní řešení, které uspokojí každého.

Co se povrchu pracovní plochy týče, věnujme pozornost i struktuře a materiálu, ze kterého bude vyrobená. Mějme na paměti, že jde o pracovní plochu, takže musí být snadno udržovatelná a odolná. Proč? Protože je to nejvíce používaná část nábytku v celé kuchyni! To samé platí pro podlahu a blízké stěny. Musejí se snadno udržovat v čistotě a měli by být odolné proti vlhku. Nejnovějším módním trendem, je použití stejného materiálu na pracovní plochu, tak i na sousedící stěny.

SVÍTIDLA A elektrické ZÁSUVKY.

Osvětlení hraje v kuchyni velmi důležitou roli. Jedno svítidlo ve středu stropu, nám stačit nebude! Je třeba už dopředu myslet i na jiné zdroje. LED pásky pod zavěšenými skřínkami, které přímo osvětlují pracovní desku, budou skvělou volbou. Můžeme též vybudovat rampu s dodatečným osvětlením nad kuchyňskou linkou, ale nezapomínejme na to nejdůležitější! Nic nenahradí denní světlo. Do kuchyně se ideálně hodí model Prismatic, který díky svým úzkým profilům, zabezpečuje více slunečního svitu do interiéru.

V kuchyni je základem dostatečný počet elektrických zásuvek! Jestliže si vybíráte zabudované spotřebiče, mějte na paměti, že k nim musíte mít ze zadní strany vybudovaný přívod elektrické sítě. Tyto spotřebiče mají obyčejně velmi krátké přívodní kabely.

Nezapomínejte, že mixery, odšťavňovače, mlýnky a kávovary také potřebují zdroj elektřiny. Zamyslete se nad tím, kde a co budete používat a pamatujte, že… skryté elektrické zásuvky ukryté na pracovní ploše, jsou skvělým řešením.

JAKOU BARVU SI ZVOLIT?

Promyslete si, s jakou kombinací barev se budete v kuchyni cítit dobře. Intenzivní barvy vypadají na první pohled zajímavě a odvážně, ale nebudou pro Vás z dlouhodobého hlediska vyčerpávající? Možná je lepší zvolit tlumenější a mírnější odstíny barev. Nezapomeňte, že kuchyně v teplých barvách budou moderní vždy. Můžete do prostoru stále přidávat barevné doplňky, které vám umožní rychle osvěžit interiér. Pamatujte vždy na to, že má-li být kuchyně otevřená a spojená s obývacím pokojem, měla by být v souladu s designem jeho interiéru.

Takže, jste připraveni na změnu?