Prostředí, ve kterém děti vyrůstají, sehrává důležitou roli při jejich rozvoji. Vlastní pokoj je pro ně ideálním řešením, neboť jim poskytuje zátiší pro tvůrčí realizaci. Jedním z důležitých elementů její výbavy, kromě vhodného nábytku a osvětlení, jsou bezpečná okna. Při projektování dětského pokoje zvažte několik řešení, které jsou dostupné na trhu.

 

Okna v pokoji nového člena rodiny

Pro rodiče novorozeného dítěte je nejdůležitější jeho zdraví, komfort a vhodné podmínky pro harmonický vývoj. Správně vybraná okna pomohou vytvořit v místnosti optimální prostředí, ve které spí naše ratolest. Důležité aspekty, na které je dobré brát ohled:

  • Zvlhčení a průtok vzduchu

Při nepříznivém počasí může být otevírání oken v dětském pokoji riskantní pro zdraví dítěte. Proto je dobré vybavit okna hygroskopickými větráky. Díky automatické regulaci úrovně vlhkosti v místnosti umožňují přístup čerstvého vzduchu bez nutnosti otevírání oken.

  • Ochrana před hlukem

Pokud váš dům stojí v sousedství rušné ulice nebo železničních kolejí, je dobré mít okna se zvýšenou mírou zvukové izolace, kterou vyjadřuje koeficient Rw. Čím vyšší je jeho hodnota, tím více okna tlumí hluk přicházející do místnosti, což zaručí dítěti zdravý a klidný spánek.

  • Stabilní teplota

Výběr úsporných oken s co nejnižším součinitelem prostupu tepla zaručí ochranu před ztrátou tepla, což přispěje k udržení optimální pokojové teploty.

 

Okna v pokoji malého nezbedy

Doporučuje se, aby dítě od druhého roku života mělo v domě svůj vlastní životní prostor. Prospěje to jeho samostatnosti, zlepšuje koncentraci, stimuluje kreativitu a chuť učit se. Místo, které není pod dohledem rodičů, je na druhé straně i výbornou příležitostí zkoušet nové zakázané hry, které nejsou vždy bezpečné pro naše ratolesti. Stále aktivnější a zvědavější špunt se zajímá o všechno, co je neznámé, včetně barevného světa za oknem. Okna s vhodnými doplňky pomohou ochránit dítě před případným nebezpečím.

  • Klika s klíčem

Výběr plastových oken s klikou uzamykatelnou na klíč znemožní dítěti nekontrolované otevírání okna.

  • Odolná skla

Přiměřeně zesílená skla si bez problémů poradí s řáděním malého prcka. Bezpečnostní laminované sklo odolá a nerozsype se na střepy ani tehdy, když do něj dítě hodí tvrdý a těžký předmět, díky čemuž nehrozí pořezání.

  • Snadná údržba

Rodiče malých dětí dobře vědí, jak kreativní dokáží být jejich ratolesti. Okenní skla a rámy jsou pro ně ideálním místem na předvedení svého uměleckého talentu. Plastová okna se vyznačují jednoduchou údržbou a možností smýt více druhů nečistot.

 

Navržení a zařízení dětského pokoje je sice nelehký, ale příjemný úkol. Proto je dobré vědět, jaké možnosti nabízejí výrobci oken. Vzhledem k rozmanitosti řešení dostupných na trhu třeba klást důraz především na vysokou kvalitu. Při volbě oken do dětského pokoje pamatujme na to, že naše ratolesti rostou a jejich potřeby se mění, ale funkční a dobře zvolená okna nestárnou a poslouží nám po dlouhá léta.