Zima je nejnáročnější roční období, které prověří konstrukci budov. Nízké teploty v kombinaci s větrem, deštěm a sněhem ohrožují naše okna. Proto je vhodné předem se postarat o jejich správnou údržbu. Správně připravené okna snižují tepelné ztráty, což redukuje náklady na vytápění a prodlužuje jejich životnost. V opačném případě nám přes netěsná okna může uniknout více než 25% energie potřebné na vytopení budovy.

 

Začněme mytím oken

Proces údržby oken bychom měli začít nejjednodušší věcí – jejich umytím. Vyčištění oken před zimou má velký význam, protože prach nahromaděný na rámu vytváří ideální prostředí pro mikroorganismy, které postupně ničí ochrannou vrstvu profilu. Na povrchu rámu tvoří mikroskopické póry, přes které proniknou nečistoty.

 

Důležitý je také výběr čistícího prostředku, který používáme na jejich mytí. V případě plastových oken by neměl obsahovat silné chemické substance, rozpouštědla, ani abrazivní částice. Nevhodný čisticí prostředek může okna poškodit, např. narušit barevnou strukturu nebo poškrábat profil. Nejbezpečnější řešení je značkový přípravek nebo smíchání přípravku na mytí nádobí s vodou. Na umytí oken postačí malé množství substance a měkký bezešvý hadřík.

 

Koncentrované čisticí prostředky mohou poškodit těsnění, zvláště ty, které jsou vyrobeny ze syntetického kaučuku EPDM. Proto na jejich umytí postačí prostředek na mytí nádobí.

 

Zkontrolujme funkčnost kování

Po vyčištění zkontrolujme technický stav okna. V první řadě je dobré ověřit, zda všechny pohyblivé části a kování fungují správně. Pokud zjistíme, že okno se těžko otevírá, resp. špatně doléhá, měli bychom dotáhnout šrouby nebo poškozené části vyměnit.

 

Dostatečný přítlak křídla k rámu můžeme ověřit velmi jednoduše. Stačí vložit list papíru mezi okenní rám a křídlo. V případě, že při zavřeném okně papír volně vyndáme, znamená to, že kování je třeba regulovat. Novější okna mají obvodové kování vybaveno regulací přítlaku křídla k rámu. Přítlak bychom měli regulovat v závislosti na ročním období. Takto se vyhneme situaci, kdy okno přes zimu neizoluje a během léta nezajišťuje dostatečnou výměnu vzduchu. Aby si kování zachovalo bezchybnou funkčnost, měli bychom ho jednou ročně promazat technickou vazelínou.

 

Dejme pozor na těsnění

Další částí okna, kterou bychom měli zkontrolovat, jsou těsnění, nakolik jsou zvláště citlivé na povětrnostní podmínky, a to zejména těsnění v dolní části rámu. Těsnění se správnými vlastnostmi jsou elastické, takže po stlačení se velmi rychle vrátí do původního tvaru a mají vysokou odolnost vůči nízkým teplotám. Aby si těsnění tyto vlastnosti zachovaly, pomůže ošetření silikonovým olejem nebo technickou vazelínou. Namazání s přídavkem kaučuku výborně zabezpečí před mrazem a vlhkostí gumové prvky, poskytujíc jim správnou ochrannou vrstvu. Když si všimneme, že těsnění jsou přitlačeny, pórovité nebo popraskané, měli bychom je vyměnit za nové. Pamatujme, že těsnění by se neměly lepit při teplotách pod bodem mrazu.

 

Užívejme si okna po dlouhá léta

Když se budeme řídit výše uvedenými radami, můžeme si být jisti, že naše okna splní svou funkci v zimním období a postarají se o udržení tepla v domácnosti. Pravidelná konzervace všech částí oken se navíc odrazí v jejich dlouhodobě dobrém technickém stavu.